Τρίτη 30 Μαΐου 2006

κάνοντας μια αναζήτηση

Σήμερα κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα 2 ενδιαφέροντα άρθρα το ένα λέει για τη Ζίτσα ενώ το άλλο δεν λέει αλλά έπρεπε να λέει και αυτό κάτι .Που είναι ο Δήμος Ζίτσας ?
Τα παραθέτω ποιο κάτω .

άρθρο πρώτο
άρθρο δεύτερο


Ζίτσα 30 Μαΐου 2006

Σάββατο 27 Μαΐου 2006

"Γεύσεις καρδιάς" από τη Ζίτσα

* "Γεύσεις καρδιάς" από τη Ζίτσα, με τη φροντίδα της Βούλας Λεοντίδη - Πλάτωνα
Το βιβλίο με τις παραδοσιακές συνταγές παρουσίασε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου η κ. Φωφώ Λαγίδου - Νούσια

Στην αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ (Στοά Σάρκα), μπροστά σε πυκνό ακροατήριο, έγινε η παρουσίαση (24/5) του βιβλίου της Βούλας Λεοντίδη - Πλάτωνα: "Γεύση καρδιάς" με παραδοσιακές συνταγές εδεσμάτων από τη Ζίτσα.
Την παρουσίαση έκανε με γλαφυρότητα η κ. Φωφώ Λαγίδου - Νούσια.
Η συγγραφεύς του βιβλίου ύστερα, με σύντομη προσλαλιά, που άγγιξε όμως τις καρδιές των παρισταμένων, αναφέρθηκε στα κίνητρα που την οδήγησαν στη συγγραφή των γαστρονομικών συνηθειών της πατρώας γης, ευχαριστώντας όλες κι όλους εκείνους από τη Ζίτσα, "που άνοιξαν την καρδιά τους και θυμήθηκαν κι αναπόλησαν και διηγήθηκαν ζυμώματα, μαγειρέματα, φουρνίσματα" και τη συνέδραμαν έτσι στη συγκέντρωση της ύλης του βιβλίου της.
Ακολούθησε ύστερα μικρή δεξίωση, που έδωσε τη δυνατότητα στους παρισταμένους να γευθούν πίτες κι άλλα νόστιμα ζιτσιώτικα εδέσματα, με τη συνοδεία ζιτσιώτικου κρασιού από το Κτήμα Γκλίναβος.
Στο βιβλίο της η συγγραφεύς με λόγια πυκνά και κατανοητά εκθέτει όλο εκείνο το υλικό των μαγειρικών συνταγών, που δημιούργησαν οι διατροφικές συνήθειες στη Ζίτσα με φαγητά και γλυκίσματα, τόσο της καθημερινότητας, όσο και των γιορτινών ημερών.
Το υλικό αυτό η συγγραφεύς με το βιβλίο της το παραδίδει στις νεώτερες γενιές, που καθώς οι γενιές αλλάζουν, θα κινδύνευε αλλιώς να χαθεί κάτω και από την επίδραση της εξευρωπαϊσμένης τυποποιημένης σύγχρονης κουζίνας.
Δεν είναι η μοναδική φορά, που η Βούλα Λεοντίδη - Πλάτωνα αναλώνεται σε δημιουργικές ποικίλες δραστηριότητες γύρω από τη Ζίτσα και όχι μόνο.
Όλες αυτές οι δραστηριότητές της κι όσες άλλες επιφυλάσσει προφανώς για το μέλλον, δικαιωματικά την κατατάσσουν στα πρόσωπα εκείνα, που διακρίνονται επάξια για θετική προσφορά στη Ζίτσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΥΡΑΣ

Παρασκευή 26 Μαΐου 2006

Μια ωραία φωτογραφία

Image Hosted by ImageShack.us

Μια ωραία φωτογραφία κάπου στην Καστοριά

Δευτέρα 22 Μαΐου 2006

Κυριακή 21 Μαΐου 2006

Παρασκευή 19 Μαΐου 2006

Πως μπορεί να συγκριθεί η ζωή ;

( Η ζωή μπορεί να συγκριθεί με ένα κομμάτι κεντητό
ύφασμα που στο πρώτο μισό ο
άνθρωπος το βλέπει από την καλή του μεριά
και στο δεύτερο μισό από την ανάποδη.
Η δεύτερη μεριά δεν είναι τόσο ωραία
αλλά είναι ποιο εποικοδομητική γιατί
βοήθα τον άνθρωπο να δει πως συνδέονται μεταξύ
τους τα νήματα .)

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Irvin Yalom
Η θεραπεία του Σοπενάουερ


Τετάρτη 17 Μαΐου 2006

νέος τρόπος

Ένας νέος τρόπος δεσίματος
τον χορταριών έκανε την
εμφάνιση του στον κάμπο του χωριού
Image Hosted by ImageShack.us

Τρίτη 16 Μαΐου 2006

Περίεργο ηλιοβασίλεμα

Μερικές φορές το ηλιοβασίλεμα είναι πάρα πολύ περίεργο και με κάνει να πάρω τη φωτογραφική μηχανή και να το αποθανατίσω ,έτσι έκανε και προχτές δείτε ποιο κάτω το αποτέλεσμα , τα περισσότερα λόγια είναι περιττά πολλές φορές.

Image Hosted by ImageShack.us


Ζίτσα 16 Μαΐου 2006

Κυριακή 14 Μαΐου 2006

το internet είναι φοβερό

Κυριακή σήμερα και η μέρα είναι αρκετά ζεστή ,μπορώ να πω είναι η πρώτη μέρα που έχει τόσο ζέστη .
Κάνοντας μια βόλτα στον Αι’λία σήμερα είδα ότι είχαν κατασκηνώσει από χτες Image Hosted by ImageShack.us πρόσκοποι από τα Γιάννενα ,και μου είπαν ότι τους άρεσε πολύ το μέρος όχι και άδικα αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ όμορφα εκεί πάνω.
- Μερικές φορές το internet είναι φοβερό δεν ξέρω τι άλλο επίθετο να χρησιμοποιήσω για αυτό ,χτες σε μια αναζήτηση που έκανα σε άγνωστες ιστοσελίδες βρήκα ένα άρθρο για ένα συχωριανό μας μου μένει στην Αμερική και μιλά για την επαγγελματική του δραστηριότητα εκεί ,
εδω
θα δείτε όλο το άρθρο.
Χάρηκα πολύ με το άρθρο αυτό.

Αυτά από τη Ζίτσα για σήμερα .


Ζίτσα 14 Μαΐου 2006

Σάββατο 13 Μαΐου 2006

παλιά πόρτα

Μια παλιά πόρτα κάπου στο χωριό ,κλειδωμένη εδώ και καιρό από ότι φαίνετε στη φωτογραφία.
Image Hosted by ImageShack.us

Πέμπτη 11 Μαΐου 2006

Λίγα πράγματα

Ο καιρός είναι συννεφιασμένος σήμερα και έχει και λίγο κρύο, μάλλον πολύ μπορείς να πεις για την εποχή .
Οι εργασίες στα αμπέλια συνεχίζονται ,αυτές τις μέρες την τιμητική τους έχουν οι καταστροφή των χορταριών που είναι μέσα στο αμπέλι αυτό συνήθως γίνετε με κόψιμο ή σε μερικές περιπτώσεις με φυτοφάρμακα .
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω προς το παρών

Ζίτσα 11 Μαΐου 2006

Τετάρτη 10 Μαΐου 2006

Τρίτη 9 Μαΐου 2006

Κυριακή 7 Μαΐου 2006

Η Ζίτσα σήμερα

Η Ζίτσα σήμερα το απόγευμα όπως την είδα μέσα από τη φωτογραφικό φακό .πρώτα έχω μια πανοραμική φωτογραφία του χωριού στην επόμενη έχω το δημαρχείο και στην άλλη την πλάκα που είναι στο πνευματικό κέντρο και λέει πότε ανεγέρθη.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us



Ζίτσα 7 Μαΐου 2006

Σάββατο 6 Μαΐου 2006

Σοπενχάουερ

« Οι γιατροί έχουν δυο διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες : έναν τρομερά δυσανάγνωστο για τις συνταγές και έναν καθαρό και ευανάγνωστο για τους λογαριασμούς τους »

Σοπενχάουερ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2006

Σε γενικές γραμμές έτσι έχουν τα πράγματα

Αν και τώρα που γράφω βρισκόμαστε χρονικά αργά το μεσημεράκι σήμερα δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνιση η συνηθισμένη βροχή ,όχι ότι δεν είναι έτοιμο αλλά δεν έχει ρίξει ούτε σταγόνα μέχρι τώρα. Ενώ τις άλλες μέρες τέτοια ώρα έβρεχε πολύ.
Υπάρχει μια ανησυχία από τους αμπελοκαλιεργητές για το αν θα ρίξει χαλάζι γιατί είναι επικίνδυνη αυτή η εποχή.
Τροχαίο ατύχημα είχαμε προχτές έξω από το αστυνομικό τμήμα !!!!!! Μετωπική σύγκρουση αυτοκίνητου με μοτοσικλετιστή ,τραυματίσθηκε ο μοτοσικλετιστής και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Τώρα από ότι ξέρω είναι καλά. Αυτά από το αστυνομικό μας δελτίο.
Μια άλλη είδηση που διάβασα χτες μου έκανε εντύπωση και την αναφέρω , έλεγε για το « κτήμα Γλίναβου » που κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό κρασιού ένα βραβείο. πάρα πολύ σημαντικό νομίζω για ένα οινοποιείο που βρίσκετε στο χωριό μας .
Χρειάζονται όμως και αλλά τέτοια ………

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το χωριό .

Ζίτσα 4 Μαΐου 2006

Τρίτη 2 Μαΐου 2006

Καλησπέρα

Καλησπέρα από την Ζίτσα είναι απόγευμα τρίτης και σήμερα μετά από πολύ καιρό είναι επιτέλους μια καθημερινή μέρα με τα όλα της δηλαδή σχολείο –υπηρεσίες να δουλεύουν όλα κανονικά.
Το μεσημεράκι έβρεξε ενώ από το πρωί είχαμε πολύ καλό καιρό μάλλον θα έχουμε το φαινόμενο τον μεσημεριανών βροχών από εδώ και πέρα .
Ποιο κάτω έχω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα πριν από λίγο .
Ανεβάζω φωτογραφίες όταν δεν έχω κάτι ιδιαίτερο να πω νιώθω υποχρέωση απέναντι σας και θέλω κάτι νέο να βρίσκετε κάθε φορά που επισκέπτεστε το blog .
Ξέχασα να σας πω να επισκεφτείτε το site της αδελφότητας
έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο.
Αυτά προς το παρών


Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us



Ζίτσα 2 Μαΐου 2006

Δευτέρα 1 Μαΐου 2006

Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά σήμερα και αρκετός κόσμος έκανε βόλτα στην έξοχη .Πολλή από αυτούς επισκέφτηκαν το χωριό μας αλλά δεν βρήκαν και κάτι ιδιαίτερο για να μείνουν και έτσι συνέχισαν την πορεία τους για αναζήτηση ενός μαγαζιού για φαγητό η καφέ.
Εγώ προτίμησα μια βόλτα στον Αι’λια γιατί και ο καιρός δεν είναι ότι και καλύτερο ,είναι πολύ άστατος μια έχει ήλιο και μια πιάνει βροχή .
Ποιο κάτω έχω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα από τη μικρή βόλτα που έκανα.





Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us


Ζιτσα 1 Μαΐου 2006

Λευκά λουλούδια

Image Hosted by ImageShack.us