Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2006

Εθνική εορτή και όχι μόνο

28η χτες και πάλι το χωριό τίμησε τη γιορτή με τη συνηθισμένη διαδικασία δοξολογία , κατάθεση στεφάνων ,παρέλαση ,λουκούμι ,καφέ στα καφενεία του χωριού. Ο καιρός βοήθησε παρά πολύ για όλα αυτά ,είναι φοβερός αυτές τις μέρες. Σήμερα Κυριακή και αρκετός ξένος κόσμος έκανε την επίσκεψη του στο χωριό μάλιστα ήταν και ένα λεωφορείο με ένα ορειβατικό σύλλογο από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά στενοχωρήθηκα με το γεγονός ότι όλοι αυτοί δεν είχαν τι να κάνουν στο χωριό ,ούτε ένα μπουκάλι κρασί από τη Ζίτσα δεν θα πήραν μαζί τους στο τέλος τις μέρας που δεν θα ήταν και πολύ ενδιαφέρουσα πιστεύω .Περπατούσαν στο χωριό χωρίς να υπάρχει μια πινακίδα που να τους λέει μια μικρή πληροφορία όχι τίποτα ιδιαίτερο έστω ότι ο Αι’λιας είναι δεξιά η εκκλησία αριστερά κάτι πολύ απλό ,Συζήτησα με μερικούς από αυτούς και μου είπαν για την περιοχή ότι έχει πολύ φυσική ομορφιά και στον Αι’λια είναι φανατικά αλλά μόνο αυτό. Μερικοί δεν ήξεραν ότι υπάρχει και το θεογέφυρο σε μια μικρή απόσταση από το χωριό. Αυτά είναι μερικά απλά πράγματα που μπορείς να διορθώσεις και με αυτό να βελτιώσεις την εικόνα του χωριού , φαντάσου να κάνεις και μεγάλα έργα ,π.χ να πλακοστρώσεις όλο των κεντρικό δρόμο του χωριού και να βάλεις και ωραία φωτιστικά με όμορφα παγκάκια θα ήταν φανταστικό το θέαμα και θα αποτυπωνόταν για πάντα στη μνήμη οποίου ερχόταν για πρώτη φορά στο χωριό . Πιστεύω να γίνει κάτι από όλα αυτά στο μέλλον .

Ποιο κάτω έχω μερικές φωτογραφίες από ,
την χτεσινή εκδήλωση για
την 28η είναι όλες
βέβαια όπως θα δείτε
είναι από μια νέα Image Hosted by ImageShack.us
οπτική γωνία ,φέτος
τις τράβηξα από τον
Αι’λια μια από αυτές είναι και τραβηγμένη
μέσα από τα κιάλια , μου άρεσε πολύ,
δεν ξέρω ακριβώς το γιατί , δεν είναι
και τίποτα φοβερό από άποψη
ποιότητας αλλά έχει ένα μυστήριοImage Hosted by ImageShack.us
όσο για τις υπόλοιπες είναι
πριν ξεκινήσει η παρέλαση .Στην
ώρα της παρέλασης δεν έχω
φωτογραφίες αλλά μόνο βίντεοImage Hosted by ImageShack.us
το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο
τα αρχείο για να το βάλω στο blog.









Ζίτσα 29 Οκτωβρίου 2006

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2006

άρθρο

Τις τελευταίες 2 μέρες ο καιρός έχει γλυκάνει πολύ και πραγματικά μπορείς να χαρείς το φθινοπωρινό τοπίο στο χωριό.

-Εδώ και καιρό έχω λάβει το ποιο κάτω άρθρο αλλά λόγο διάφορων γεγονότων δεν το δημοσίευσα ποιο νωρίς .Σήμερα κάποιος μου είπε για το μνημείο και ότι και σήμερα πάλι κάποιος έγραψε πάνω και στο νέο κομμάτι του μνημείου που πρόσθεσαν στη θέση του παλιού που αφαιρέθηκε μόλις το τοποθέτησαν Image Hosted by ImageShack.us
.Και έτσι θυμήθηκα το άρθρο που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και για μένα

Η ΛΟΥΤΣΑ

Δεν θα σχολιάσω το οτι η πλατεία Λούτσας που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια αποφασίσθηκε να διαμορφωθεί, ονομάστηκε πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Προσωπικά δεν με ενοχλεί.
Δεν με ενοχλεί επίσης το οτι αποφασίσθηκε η τοποθέτηση μνημείου Εθνικής Αντίστασης.
Με ενοχλεί αφόρητα η αισθητική και η προχειρότητα.
Η Ζίτσα ουσιαστικά δεν έχει πλατεία, πλην του χώρου της Καλλιθέας, που για αντικειμενικούς λόγους χρησιμοποιείται από τα μαγαζιά.
Πλατεία, με τελείως ελεύθερο χώρο, στον οποίο να μπορούν να παίζουν παιδιά, να κάθονται οι μεγαλύτεροι, να αποτελεί σημείο συνάντησης δεν υπάρχει.
Οι κούνιες της Αστικής ξεχαρβαλωμένες (γιατί αλήθεια;) Τα παιδιά μαζεύονται τα απογεύματα στην αυλή του Γυμνασίου, μόνο για να παίξουν μπάλα τα μεγαλύτερα. Κι απέναντι η πλατεία γέμισε ολόκληρη απ’ το μνημείο, λες και το μέγεθός του είναι αυτό που προσδιορίζει το αίσθημα τιμής που θέλει να αποδώσει στην Εθνική Αντίσταση.
Η λογική που εκπέμπει είναι «Μεγάλο μνημείο – Μεγάλη Τιμή» Δεν θα σταθώ επίσης στο κόστος αυτής της παρέμβασης. Πέντε πάνω – πάντε κάτω δεν έχουν τελικά τη μεγαλύτερη σημασία. Θα σταθώ όμως στο οτι μπήκαν παγκάκια από πλαστικό. Προφανώς το επιχείρημα θα ήταν οτι το πλαστικό αντέχει, ενώ το ξύλο φθείρεται . Θα συμφωνήσω. Αλλά υπάρχουν και καλαίσθητα παγκάκια πέτρινα, ή από πελεκητό μάρμαρο. Που θα έδεναν με το χώρο και τη φυσιογνωμία του χωριού. Θα σταθώ στο οτι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για φύτευση δέντρων, που θα πρόσφεραν την ευεργετική σκιά τους τα καλοκαιρινά πρωινά και μεσημέρια.
Θα ήταν μικρότερη η τιμή στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αν το μνημείο τους, ήταν σε μια γωνία της πλατείας, ήταν στην άκρη, πιο σεμνό και πιο διακριτικό και σίγουρα πιο κοντά στη λογική των μαχητών του βουνού, αντί να δεσπόζει και να καλύπτει όλο το χώρο, δημιουργώντας ένα τόσο θλιβερά επιδεικτικό θέαμα;
Δεν προβληματίζει η συλλογική αντίδραση; Μια εβδομάδα που έμεινα στη Ζίτσα, δεν άκουσα από κανέναν να πει οτι του αρέσει. Είναι από όλους κομματική η αντίδραση;
Θα μου πείτε η αισθητική είναι προσωπικό ζήτημα. Υπάρχει όμως σε όλα ένας μίνιμουμ βαθμός αντικειμενικότητας.Image Hosted by ImageShack.us
Υπάρχουν αρχιτέκτονες και ειδικοί στη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων. Ολο το Ζαγόρι έγινε απ’ την αρχή χωρίς να διαταραχθεί ούτε ίχνος από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το ύφος των χωριών που όλοι ζηλεύουν.
Κι αν θέλατε ένα νεωτερισμό, δεν θα μπορούσε να μπει ένα σιντριβάνι, να παραπέμπει στην προηγούμενη χρήση της Λούτσας, του μόνου σημείου που είχε νερό στο χωριό.
Δεν θα σχολιάσω την απάντηση ότι το νερό λιμνάζει και βρωμάει. Παντού στον κόσμο υπάρχουν σιντριβάνια. Δεν έπαθε κανείς ελονοσία από τα νερά των σιντριβανιών. Καθαρίζονται ρε παιδιά Image Hosted by ImageShack.us
Γιατί τόση κακογουστιά;
Η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος, εφόσον ενσωματώνει το σεβασμό στο περιβάλλον, τη διαφύλαξη της παράδοσης, το σεβασμό στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το χώρο και κατά συνέπεια το σεβασμό στα χρήματα που ξοδεύονται για τα κοινόχρηστα έργα.

ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Ν. ΚΟΝΤΟΝΙΚΑ

Ζίτσα 25 Οκτωβρίου 2006

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2006

Ενδιαφέρον σχόλιο

- Σάββατο σήμερα 21 Οκτωβρίου μόλις άνοιξα τον υπολογιστή και είπα να κάνω ανανέωση του blog , βασικά δεν είχα κάτι στο μυαλό μου για το τι θα έγραφα .Όμως μέσα στο blog διάβασα αυτό το σχόλιο : καλημέρα .πάρα πολύ καλό το σαιτ αυτό αλλά πολύπλοκο και πολύ αγγλικούρα στο τρόπο χειρισμού του.τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγω που δε σκαμπάζω και πολλά. αν ο τρόπος γραφής και η αποστολή μηνυμάτων ήταν πιο απλή ( κάτι σαν το forum του pas,gr )τότε προσωπικά εγω αλλά και άλλοι φίλοι θα μπορούσαμε να μιλάμε με τα μηνύματα μεταξύ μας αλλα και να στέλνουμε διάφορα πράγματα που ίσως ενδιαφέρουν όπως σχόλια, φωτογραφίες, μουσική, προγράμματα κλπ .μια ιδέα μου είναι. Λάρισα
Ενδιαφέρον το βρίσκω αλλά το site αυτό δεν έχει περισσότερες δυνατότητες για μεγάλες αλλαγές και οποία μηνύματα θέλει να στείλει κάποιος μπορεί να το κάνει μέσα από την αποστολή σχολίων και εκεί μπορεί να απάντηση ο άλλος και να γίνει κάποιος διάλογος αν θέλουν όσο για φωτογραφίες η κάτι άλλο μπορεί να θέλει κάποιος να μου τα στείλει με e-mail και να τα δημοσιεύσω, αυτά έχω να πω εγώ αν έχετε να προτείνετε κάτι άλλο περιμένω τις απόψεις σας .

- Σήμερα βρέχει - βρέχει πολύ όλη μέρα είναι μια άκρως φθινοπωρινή μέρα ,στο χωριό σε γενικές γραμμές ήταν ησυχία. Κάποια στιγμή είδα ένα τουριστικό λεωφορείο να περνά αλλά δεν ξέρω που μπορεί να πήγε ,δεν είναι ακόμη έτοιμη η Ζίτσα να δεχτεί τουρισμό και μάλιστα μαζικό αλλά έχει τις δυνατότητες θα γίνει και αυτό σιγά σιγά όμως .
- Η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου παίζει αύριο Κυριακή στο γήπεδο μας στις 4

Αυτά τα λίγα και καλό σαββατοκύριακο

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2006

Κλαδιά δέντρων

μπερδεμένα μεταξύ τους κάπου στον Αι’λια
Image Hosted by ImageShack.us

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2006

Ένα απόσπασμα

από e-mail που πήρα από ένα φίλο


Και να που σιγά σιγά έρχεται και ο χειμώνας, βοριάς - καθαρός ουρανός,
χαμηλές θερμοκρασίες –λίγοι άνθρωποι στον δρόμο,
χιόνι!! (πολλή θα το ήθελα) αργότερα ίσως.
Το κακό με τους ανθρώπους είναι ότι κλαίγονται για τα πάντα και δεν βλέπουν την ομορφιά στα πάντα..
Ασχολούνται με τόσο ανθρώπινα κατασκευάσματα (όπως τiς εκλογές) και δεν συμμετέχουν στο πανηγύρι της φύσης, χρώματα που αλλάζουν ,οσμές που κάνουν δειλά ,δειλά την παρουσία τους...


Νομίζω ότι μέσα σε λίγες λέξεις λέει πάρα πολλά αυτό το e-mail .

Ζίτσα 17 Οκτ. 06

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2006

Αναλυτικά αποτελέσματα

Αναλυτικά αποτελέσματα συνδυασμού Πρωτόπαπα

Image Hosted by ImageShack.us

Αναλυτικά αποτελέσματα συνδυασμού Σιαπατόρη

Image Hosted by ImageShack.us





* δείτε τις φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος

Εδώ
θα δείτε τα τελικά αποτελέσματα του δήμου Ζίτσας

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2006

Εκλογές αποτελέσματα

Τα τελικά αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα της Ζίτσας

Πρωτόπαπας 507
Σιαπατόρης 224
Αγόρος 155
Άκυρα 18
Λευκά 21


Στη συνεχεία θα δημοσιεύσουμε και τα τελικά αποτελέσματα από όλο το δήμο


Μάλλον ο νέος δήμαρχος θα είναι από τη Ζίτσα !!!
Η ώρα είναι έντεκα μίση και το μόνο σημείο στην πλατεία του χωριό που έχει κόσμο είναι έξω από τα γραφεία του Πρωτόπαπα όπου περιμένουν να δουν τα τελικά αποτελέσματα για κάθε υποψήφιο του συνδυασμού.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2006

Νύχτα με ομίχλη

στον κεντρικό δρόμο του χωριού πριν μερικές μέρες .




Image Hosted by ImageShack.us

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2006

O πόνος

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Το να υποφέρεις είναι προαιρετικό

( Ανώνυμος )

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2006

εκεί θα είσαι πάντα.

Πατέρα πέρασαν 10 μέρες που έφυγες και ακόμη τα συναισθήματα μου είναι πολύ περίεργα .Χτες πήγαμε στο νεκροταφείο για το εννιάημερο μνημόσυνο αλλά εκεί ο χώρος για μένα δεν σήμαινε τίποτα ,δεν ένιωθα τίποτα εκεί πέρα στεκούμενος πάνω από ένα σωρό με χώμα και έτσι θα είναι πάντα νομίζω .Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτός θα είναι ο χώρος που θα βρίσκω εσένα όταν σε αναζητώ .Μέσα μου θα ψάχνω να σε βρω ,μέσα από τα λόγια σου μέσα από τις σκέψεις σου που μοιραζόσουν μαζί μου. Μέσα στην καρδιά και στο μυαλό μου ,και όχι μόνο εμένα αλλά όλης της οικογένεια σου ,εκεί θα είσαι πάντα.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2006

Καλό και γαλήνιο ταξίδι πατέρα

Image Hosted by ImageShack.us

‘ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΑΤΟΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝΤΕΣ’

Β.ΟΥΓΚΟ



Πατέρα θέλω να γράψω για εσένα δεν μου φτάνει μόνο η φωτογραφία σου στο site μου αλλά τη να πρώτο γράψω είναι τόσα πολλά που θέλω να σου πω ,να σε ρωτήσω , να σου μεταφέρω .Πατέρα πρέπει να ξέρεις ήταν παρά πολύς ο κόσμος στην κηδεία σου και ήταν και άλλοι πολλοί που δεν το ήξεραν και θα θελαν να έρθουν αλλά γιατί όμως ρε πατέρα ήταν τόση πολλοί τι τους είχες κάνει εσύ και ήθελαν να σε χαιρετίσουν όλοι αυτοί ήταν ακόμη και κάποιοι που δεν σου μιλούσαν όσο ήσουν εδώ , αλλά τώρα ήρθαν και αυτοί για το τελευταίο αντίο.
Πατέρα η μαμά στάθηκε και αυτή πολύ καλά στην κηδεία σου είναι δυνατή πολύ –την έμαθες εσύ όπως μας έμαθες και εμάς , μόνο με ρωτούσε καμία φορά αν αυτό που βλέπαμε εκείνη τι στιγμή είναι αλήθεια –γελούσα δεν ήξερα τη να τις πω μου φαινόταν εντελώς ψέματα .Αλλά ρε πατέρα δεν ήσουνα εσύ εκεί αλλά το σώμα σου μόνο- δεν γίνετε να ήσουν εσύ εκεί Εσύ είσαι εδώ μαζί μας μέσα στο μυαλό μας –στην καρδιά μας - δίπλα μας .
Και η μανά σου παρά πολύ δυνατή ,σε έκλαψε πολύ , ποιο πολύ από όλους μας γιατί η απώλεια σου ήταν πολύ ποιο απότομη για αυτή από ότι για εμάς , εμείς είχαμε ακούσει από τους γιατρούς ότι μπορεί και να φύγεις αυτή όμως δεν ήξερε τίποτα και τις ήρθε πολύ απότομα και τώρα μέσα στα μάτια της βλέπω τα δικά σου βλέπω εσένα..
Τι άλλο να σου πω πατέρα είναι τόσο μπερδεμένο το μυαλό μου ακόμη θα μείνω σε αυτά προς το παρόν αλλά δεν έχω τελείωση
Να ξέρεις σε σκέφτομαι συνέχεια