Η 5η αυτοδιοικητική γεωγραφική ενότητα του νομού Ιωαννίνων, μπρος στις προκλήσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
του Λάμπρου Δρόσου
Ένα βήμα πριν την ανακοίνωση του χωροταξικού για τους νέους «ισχυρούς Δήμους» του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τρεις περίπου μήνες τώρα από την παρουσίαση των αρχών της Αρχιτεκτονικής για την Αυτοδιοίκηση και την
Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, και τα σενάρια, οι σχεδιασμοί και αυτοσχεδιασμοί από τους πολυπράγμονες των αυτοδιοικητικών χώρων παίρνουν και δίνουν. Ωστόσο με το από 10/1/2010 κείμενο για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ φαίνεται πως η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα οριοθετηθούν οι νέοι Δήμοι, είναι εκείνο το σχέδιο που η ΚΕΔΚΕ υιοθέτησε το 2007 στο συνέδριο της Κυλλήνης, χωρίς βέβαια να επιχειρεί διόρθωση των λαθών, του Καποδίστρια Ι.
Με βάση τα κριτήρια που υιοθετηθήκαν τότε από την ΚΕΔΚΕ διαμορφώθηκαν οι νέες γεωγραφικές ενότητες που προφανώς θα αντιστοιχηθούν στους νέους ισχυρούς υποτίθεται Δήμους. Για το νομό Ιωαννίνων σχεδιάσθηκαν οκτώ ή και εννέα ενότητες, οι διαρροές λένε ότι τα Γιάννενα σήμερα, τριχοτομούνται πάνω σ’ αυτόν το σχεδιασμό κλήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις των οι υπάρχοντες Δήμοι.
Μεταξύ αυτών των οκτώ ή εννέα ενοτήτων για το νομό Ιωαννίνων περιλαμβάνεται και η πέμπτη ενότητα την οποία συναποτελούν οι Δήμοι Ζίτσας, Ευρυμενών, Μολοσσών, Εκάλης και Πασσαρώνος.
Η ενότητα αυτή θα ήταν εν τω συνόλω της αποδεκτή και από τα 78 διαμερίσματα που λειτουργούν εντός αυτής εάν δεν υπήρχε το αντίνομο και επιζήμιο να αναμιχθεί ο αστικός καθαρά πληθυσμός της Ελεούσας, 6.000 περίπου κατοίκων, με εκείνον της ύπαιθρης χώρας 9.000 περίπου κατοίκων.
Από το Δήμο Ζίτσας είχε γίνει η πρόταση να μετακινηθεί η Ελεούσα ως οικιστική συνέχεια της πόλης των Γιαννίνων στο Δήμο Ιωαννίνων, όπου και ο φυσικός της χώρος όπως τούτο και ο κοινός ακόμα νους το εκτιμά. Αν η κεντρική Διοίκηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη της αυτή την παράμετρο τότε είναι βεβαία η μετακίνηση προοδευτικά μεγάλου αριθμού οικογενειών από τα χωριά μας στην πόλη ή και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Στην περίπτωση αυτή ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα έχει λειτουργήσει ανάστροφα προς τα όσα επαγγέλλεται για την Αποκέντρωση και την Αναγέννηση των χωριών μας και επί πλέον θα δυνάμωνε τη θηλιά στο λαιμό της πόλης των Γιαννίνων η οποία Πόλη, αν αφεθεί στη μοίρα της γρήγορα θα γνωρίσει τον υπερπληθυσμό και την υπερανάπτυξη για να αποτελέσει τελικά ένα κακέκτυπο του κράτους των Αθηνών. Έτσι είναι αδήριτη ανάγκη όλος ο σχεδιασμός και των οκτώ ή εννέα Δήμων του νομού να ιδωθεί κάτω από αυτήν την επικινδυνότητα.
Η 5η Γεωγραφική Ενότητα, της Ελεούσας μετακινούμενης στο φυσικό της χώρο, στο Δήμο Ιωαννιτών, παρά τις όποιες ιδιοτελείς παρεμβάσεις τοπικών αιρετών και μη παραγόντων, συγκεντρώνει από μόνη της όλες τις προϋποθέσεις και όλα εκείνα τα στοιχεία που εγγυώνται την βιωσιμότητα και την παραπέρα ανάπτυξη του νέου Δήμου. Αυτός ο Δήμος θα ήταν ευχής έργο αν ως προς τα όριά του μπορούσε να ταυτιστεί με τα όρια της από τον 19ο ακόμα αιώνα λειτουργούσας ευρείας Διοικητικής Περιφέρειας Ζίτσας για λόγους Πραγματικής Αποκέντρωσης, για λόγους λειτουργικούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς και άλλους, που έχουν τη δύναμη να στεριώσουν το Δήμο του Μέλλοντος, όπως και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο τον αποζητά.
Με δεδομένο τώρα ότι η κωμόπολη της Ζίτσας άντεξε στην πληθυσμιακή συρρίκνωση και τη λαίλαπα της φυγής προς τα Γιάννενα, είναι το 3ο Επαρχιακό Κέντρο μετά την Κόνιτσα και το Μέτσοβο, και του γεγονότος ότι επί διακόσια τώρα χρόνια αποτελεί το σημείο αναφοράς ολόκληρης της 5ης Γεωγραφικής ενότητας, καταδεικνύει με σαφήνεια ότι πρέπει να διατηρήσει και το Όνομα και την Έδρα του νέου Δήμου προς το συμφέρον, την προκοπή και την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του Δήμου ως και την προστασία της πόλης των Γιαννίνων από την απειλούμενη ασφυξία της.
Αναλυτικά ως έδρα και ως όνομα:
1). Βρίσκεται στον ομφαλό της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας και είναι με ευχέρεια προσβάσιμη και από τους 78 οικισμούς. Είναι ευχερέστατη η επικοινωνία και συνεργασία με τα παράκεντρα Μεταμόρφωσης – Κληματιάς – Βουτσαρά και Βροσίνας.
2). Διαθέτει με πληρότητα τις κτιριακές εγκαταστάσεις, που φιλοξενούν σήμερα τις Διοικητικές υπηρεσίες της περιοχής, οι οποίες μελλοντικά μπορούν να εξακτινωθούν και στα άλλα Διαμερίσματα.
3). Υπάρχει και λειτουργεί πλήρες συγκοινωνιακό και επικοινωνιακό δίκτυο (Κ.Τ.Ε.Λ., Ο.Τ.Ε., Ταχυδρομείο, Δ.Ε.Η.) που καλύπτει όλη την 5η ενότητα.
4). Λειτουργούν με άνεση όλες οι σχολικές βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δυνατότητες να εξακτινωθούν σε άλλα παράκεντρα διαμερίσματα.
5). Είναι έδρα Ειρηνοδικείου, Συμβολαιογραφείου, Υποθηκοφυλακείου και Αστυνομίας για όλη την περιοχή.
6). Διαθέτει μαθητική Εστία και πρότυπη Εστία Αυτιστικών ατόμων και Κοινοτικό Ιατρείο και Κτηνιατρείο, αξιόλογη πινακοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο.
7). Στην πρόταση της χωροταξικής οργάνωσης του Νομού που το ΥΠΕΧΩΔΕ συνέταξε το 1984, η Ζίτσα ορίζεται ως παράκεντρο των Ιωαννίνων με υποπαράκεντρα το Γραμμένο, το Βουτσαρά όπου εδρεύει Κέντρο Υγείας και κλιμάκιο Πυροσβεστικής, τη Βροσίνα και τον Παρακάλαμο.
8). Λειτουργούν στο χώρο της τρία οινοποιεία.
9). Διαθέτει δύο Ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών και άλλα τουριστικά κέντρα εντός της περιοχής.
10). Έχει από παράδοση υψηλό επίπεδο παιδείας και τροφοδότησε από παλαιά την κοινωνία και το έθνος με σπουδαίους άνδρες, λειτουργούς και Ευεργέτες.
11). Το όνομά της ως ιστορικό και κοινωνικό κεφάλαιο ξεπερνά τα εθνικά όρια και προβάλλει την περιοχή σε ευρωπαϊκό και ευρύτερο ακόμη πεδίο.
Με όλα τα παραπάνω και με όσα ακόμα υπολείπεται να γραφούν καταδεικνύεται με σαφήνεια ότι για λόγους αναπτυξιακούς, λειτουργικούς, ιστορικούς αλλά και αντισταθμιστικούς στη φυγή των κατοίκων προς τα Ιωάννινα, η Ζίτσα προβάλλει ως ανάχωμα και ως το στοιχείο εκείνο που μπορεί να αποτελέσει το μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της 5ης Γεωγραφικής Ενότητας του Νομού και να συντελέσει τα μέγιστα στην αναζωογόνηση και αναγέννηση των οικισμών και Διαμερισμάτων της περιοχής και να παρέξει σύγχρονες υπηρεσίες στον πολίτη της επαρχίας, που είναι ασφαλώς και το πρώτο ζητούμενο.
Σε κάθε άλλη περίπτωση ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα αντεστρατεύετο τον εαυτό του.
Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κανείς μήπως ο κος Υπουργός και οι Βουλευτές του Νομού, η Περιφέρεια και η Τ.Ε.Δ.Κ. οφείλουν να καθορίσουν πριν να ανακοινωθεί το χωροταξικό των Νέων Δήμων, τι είναι το ζητούμενο η αποκέντρωση ή η υπερσυγκέντρωση των πληθυσμών στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων;
Τελικά, η αγωνία, που τούτες τις ώρες κορυφώνεται στον καθένα, που σε κάποιο μέτρο ασχολείται με τα κοινά, δεν είναι τι θα γίνει με τη Ζίτσα, που δίκαια και εξ αντικειμένου διεκδικεί και το όνομα και την έδρα του νέου Δήμου, αλλά τι θα γίνει με την επιχειρούμενη αυτοαναίρεση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που επιβάλλει η Ελεούσα, οικιστική συνέχεια της Πόλης των Γιαννίνων, να είναι και η έδρα του νέου Δήμου Ζίτσας. Είναι τούτο σύμφωνο και θεμιτό με τον Ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό, και τη διοικητική μας μεταρρύθμιση, που αποζητά μια παραγωγική και αποκεντρωμένη Διοίκηση;
Ας αρθούμε έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων !!
Σημείωση: Ο Λάμπρος Δρόσος είναι πρώην και επί έτη Πρόεδρος των Ζιτσαίων της Αθήνας και νυν Σύμβουλος και πρώην Γεν. Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Σ.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου