Λιγο πριν αρχισει ο αγωνας με τη Βραζιλια
και στο χωριο ειναι πολλοι σε αναζητηση χωρου οπου θα μπορεσουν να παρακολουθησουν το ματς,η μερα θυμιζει λιγο euro2004.
Σημερα μετα απο καποιες μερες εβρεξε λιγο το μεσημερι αυτο βεβαια δεν ηταν και το καλυτερο για καποιους και αυτοι ειναι οι κτηνοτροφοι που ειχαν κομμενα χορταρια ,τι να κανουμε ομως δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα,
Βασικα σημερα ειχα σκοπο στην ανανεωση του site να βαλω για μια εκδηλωση που εγινε την Κυριακη που μας περασε στην Αθηνα αλλα λογω καποιον προβληματων αυτο θα γινει την επομενη φορα.
Βασικα δεν εχω και κατι αλλο να πω, φτανει και η ωρα του αγωνα και πρεπει να παμε να δουμε που θα καθισουμε .
Βρηκα ενα κειμενο στον Πρωινο Λογο που αναφερετε για την περιοχη μας και λεει για την κατασταση στα λατομεία.να πω την αληθεια δεν μου περασε ποτε απο το μυαλο πως θα μπορουσαν να γινει κατι ωστε να ειναι ποιο ομορφη η περιοχή μας.
ακολουθει το κειμενο:Τα λατομεία που έκλεισαν στο Νομό Ιωαννίνων
ΠΛΗΓΩΝOΥΝ ΤO ΠΕΡΙΒΑΛΛOΝ Εικόνες σεληνιακού τοπίου, σε Ζίτσα, Καρίτσα, Κληματιά και Γραμμενοχώρια
Πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών για την περιβαλλοντική αποκατάσταση
Σε "κρανίου τόπο" έχουν μετατραπεί τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Ιωαννίνων, εξαιτίας της εξόρυξης μαρμάρου και αδρανών υλικών. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όταν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, δεν προχωρούν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, όπως είναι υποχρεωμένες από την σχετική νομοθεσία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι τεράστιες εκτάσεις να παραμένουν νεκρές και να αποτελούν ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.
Στο Ροδοτόπι, την Ζίτσα, την Καρίτσα, την Κληματιά και τα Γραμμενοχώρια, το τοπίο έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε σεληνιακό, χωρίς καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ευαισθητοποιείται και να επιβάλλει την τάξη.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ασφαλώς δεν είναι καινούριο είναι μεγάλο. Οι εταιρείες που επί σειρά ετών, έβγαζαν μάρμαρο, από τα σπλάχνα της γης, μόλις ολοκλήρωσαν το έργο τους, άφησαν πίσω τους, μόνο σωρούς από πέτρες. Κανένα ίχνος πράσινου, κανένα ίχνος ζωής. Ορισμένα λατομεία υπολειτουργούν ακόμη, όμως τα περισσότερα έχουν κλείσει εδώ και πολύ καιρό.
Η ευθύνη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών -Νομαρχίας και Περιφέρειας- είναι τεράστια, αφού δεν φρόντισαν να υποχρεώσουν τους εργολάβους να προχωρήσουν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, σύμφωνα με την μελέτη, βάση της οποίας αδειοδοτήθηκαν. Εύλογες και απολύτως δικαιολογημένες, λοιπόν, είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες, ενός μεγάλου περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Οι συνέπειες που έχουν οι εργασίες εξόρυξης μαρμάρου ή αδρανών υλικών στο περιβάλλον, είναι τεράστιες. Η εκμετάλλευση μη ανανεώσιμων πόρων θα στερήσει τις επερχόμενες γενεές από πολύτιμους πόρους, οι δε δραστηριότητες της βιομηχανίας αυτής καταστρέφουν το περιβάλλον, προκαλώντας διατάραξη του, οπτική ρύπανση του τοπίου, επιπτώσεις στη στάθμη των υπογείων υδάτων.
Οι παλιές εγκαταλελειμμένες εξορυκτικές εγκαταστάσεις και τα μη αποκατεστημένα λατομεία ζημιώνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τις ισορροπίες του, κυρίως λόγω των όξινων υδάτων που δημιουργούν.
Η εφιαλτική εικόνα τεράστιων εκτάσεων στο Νομό Ιωαννίνων, αποδεικνύει ότι δεν ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η λειτουργία των λατομείων και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και δεν γίνεται καμία απολύτως αποκατάσταση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα, εθνική νομοθεσία, η επιχείρηση που έχει την εκμετάλλευση, θα πρέπει περιοδικά να προχωρά στην αποκατάσταση του τοπίου και της δασικής βλάστησης, με την εφαρμογή προγράμματος αναδασώσεως, εγκεκριμένο από την δασική αρχή. Εάν αυτό, είναι αδύνατο, λόγω δυσχέρειας του εδάφους, η εταιρία είναι υποχρεωμένη να αναδασώσει έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη. Η μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, συνεπάγεται την επιβολή προστίμων για την αποκατάσταση της ζημιάς του δασικού περιβάλλοντος.
Φυσικά οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στις δασικές υπηρεσίες. Ευθύνες για ελέγχους έχουν η Διεύθυνση Βιομηχανίας, η ΠΕΧΩ και άλλες. Φαίνεται όμως, ότι στην ουσία δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν οι εικόνες των ανοιχτών πληγών στο Νομό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ αυστηρό, για την λειτουργία των λατομείων, είναι και το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προφανώς στην περιοχή μας, όλοι το αγνοούν.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα φρόντιζαν πέρα από κέρδος, να διασφαλίσουν και το περιβάλλον.
Αυτα προς το παρον απο τη Ζιτσα .....
σημερα δεν εχει και φωτογραφια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου