Τρίτη 2 Αυγούστου 2005

Η Ζίτσα από μακριά

μια φωτογραφία της Ζίτσας από διαφορετική οπτική γωνία είναι τραβηγμένη από το Καστρί (στον Κασιδιάρη, απέναντι)




Σε γενικές γραμμές στο χωριό όλα είναι καλά. Έχει από καιρό αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία του χωριού μας, καθώς οι απανταχού Ζιτσιώτες περνούν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού τις άδειες τους στην Ζίτσα. Οι πλέον τυχεροί βέβαια, γιατί οι λιγότερο ευνοημένοι περιμένουν τον Αύγουστο (τον Δεκαπενταύγουστο, τα πανηγύρια και την δική μας Γιορτή Κρασιού) για να πάρουν τις άδειές τους και να ξεκουραστούν. Φωνές παιδικές (ή και μεγάλων)ακούγονται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές του χωριού. Είναι ακόμα πιο ωραία και ζωντανή η εικόνα του χωριού τώρα το καλοκαίρι.
Τις επόμενες μέρες έχουμε τουρνουά 5*5,ενώ το σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε με επιτυχία στον Καλαμά το rafting, το εναέριο πέρασμα και άλλες δραστηριότητες. Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε και φέτος και πέρασε ευχάριστα λαμβάνοντας μέρος ή απλώς διασκεδάζοντας με όσους ''τολμηρούς''δοκίμαζαν. Αυτή τη στιγμή όμως το μόνο που με απασχολεί είναι ότι σε όλες τις τοπικές εφημερίδες αναφέρουν σήμερα ότι η κατάσταση στον Καλαμά δεν πάει άλλο,ότι το νερό αποτελεί πηγή κινδύνου και επιπλέον και πάρα πολύ σημαντικό οι κάτοικοι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αυτό.
Πιό κάτω το άρθρο απο την εφημερίδα: Ο ΚΑΛΑΜΑΣ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους κατοίκους των παρακαλάμιων Δήμων, οι οποίοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες της μόλυνσης του ποταμού από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων και τον κάμπο της Λαψίστας. Οι δήμαρχοι της περιοχής συγκροτούν κοινό μέτωπο και ζητούν από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να πράξουν το αυτονόητο. Να εντοπίσουν, δηλαδή, τις πηγές ρύπανσης, να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και να υποχρεώσουν τους ιδιοκτήτες τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Σε κοινή σύσκεψη Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γιάννενα τονίστηκε, ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν, ένα μοναδικό οικοσύστημα καταστρέφεται, ενώ είναι άγνωστες οι συνέπειες στα λαχανικά, τα οποία ποτίζονται από τα μολυσμένα νερά. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, δυστυχώς, όμως, επί σειρά ετών δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με τους ελέγχους, δεν είναι σε θέση να αποφανθούν ούτε για το μέγεθος, ούτε για τις πηγές ρύπανσης. Οι δήμαρχοι, στην κατάσταση αυτή, αποφάσισαν να απαντήσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις εντός του Αυγούστου. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, σε κοινή συνεδρίαση όλων των παρακαλάμιων Δημοτικών Συμβουλίων.
Πηγή: Πρωινός Λόγος (2/8/2005


αυτα προς το παρον απο τη Ζιτσα που εχει αρκετες ζεστες αυτες τις μερες
Η επόμενη φωτογραφία είναι από το Θεογέφυρο το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Το θέαμα τώρα τελευταία είναι πολύ εντυπωσιακό, γιατί τρέχουν νερά από την πάνω πλευρά του θεογέφυρου δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

apo tin efimerida PRIN gia ti Zitsa

http://www.prin.gr/prin/869/12_13saloni.htm