Σάββατο 25 Ιουνίου 2005

Έργα στο δημο Ζίτσας

Απο προχθεσινό άρθρο στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες

διαβάζοντας το αρθρο σκέφτηκα πόσο καιρο πριν έπρεπε να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα,
αλλά κάλλιο αργά παρά αργότερα.
Νομίζω ότι η Ζίτσα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια φάση ανάπτυξης,όλα τα έργα που διαβάσαμε πιο πάνω σε συνδυασμό με 2 ιδιωτικές επενδύσεις(αξίας πάνω από 700,000 ευρώ) που έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται αυτό το διάστημα θα βελτιώσουν το χωριό μας και όλα αυτά μαζί με διαφήμιση, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή όσο έπρεπε να υπάρχει (πριν μερικές μέρες βρήκα ένα τουριστικό οδηγό της περιοχής που μεσα σε αυτόν είχαν καταχώριση όλοι οι δήμοι του νομού εκτός από το δημο Ζίτσας !!! ) θα φέρουν κόσμο στο χωριό.
αυτά προς το παρόν,
ξεκίνησα με όρεξη να γράψω πολλά σήμερα, αλλά τα ανακάτεψα πολύ στο μυαλό μου και μπερδεύτηκα στο τέλος
την επόμενη φορά περισσότερα ...... . .. . . . . . . . . . . . .

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2005

σκιουρακι στον Αι'λια

προχτες παλι που πηγα μια βολτα πανω ξαναειδα ,νομιζω ειναι γεματος ο αι'λιας με μικρα σκιουρακια.

η φωτογραφια ειναι απο μια παλιοτερη συναντηση.
ο καιρος εχει ζεστανει αρκετα στο χωριο ηδη εχουν ερθει και οι πρωτοι καλοκαιρινοι επισκεπτεςμε λιγα λογια ειμαστε στο καλοκαιρι

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2005

Κυριακη ..... 2

Βραδυ πια και εχω γυρισει απο
το Μυλο εχουμε δει και τον αγωνα της εθνικης μας ,δεν τα καταφερε παλι
και αυτο μας στενοχωρισε λιγακη συνεχιζουμε ομως.
Στο Μυλο ειχε παρα πολυ κοσμο ο δρομος ειναι με ασφαλτο ο μισος καποια στιγμη θα φτιαχτει
και το αλλο μισο ......
Ποιο κατω θα σας δειξω τη εγινε την προηγουμενη Κυριακη στην Αθηνα
και θα εχω και καποιες φωτογραφιες μαζι με ενα κειμενο

Η ΖΙΤΣΑ ΤΙΜΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ

Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών- Βελεστίνου – Ρήγα οργάνωσε την Κυριακή 12 Ιουνίου εκδήλωση για την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου (Ιούνιος 1798) του εθνεγέρτη Ρήγα Βελιστενλή και των επτά συντρόφων του. Τη μέρα εκείνη έγινε αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμοί στον ανδριάντα του Ρήγα Βελεστινλή που βρίσκεται μπροστά από το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν:
 Ομοσπονδία Κυπριακών Σωματίων
 Ιστορική και λαογραφική Εταιρεία των Θεσσαλών
Αδελφότης Ζιτσαίων Ηπείρου
 Χιακή Αδελφότης Αττικοβοιωτίας «Κορα’ης».
 Σύλλογος Καστροριανών Αθηνών «Άγιος Μηνάς»
 Σύλλογος Σιατιστινών Αθηνών
 Πανθεσσαλική Στέγη
 Σύλλογος Βελεστινιωτών Αθηνών
Στην εκδήλωση αυτή, την Αδελφότητα Ζιτσαίων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ για να τιμήσουν τους εθνομάρτυρες και μαζί τον πατριώτη μας γιατρό Δημήτριο Νικολίδη που κατείχε ξεχωριστή θέση κοντά στο Ρήγα. Εκεί ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αθανάσιος Παπαπάνος κατέθεσε στεφάνι και το μέλος του ΔΣ Γιάννης Τσέλιος απεύθυνε χαιρετισμό.


Ήταν μια λιτή εκδήλωση με την παρουσία πολλών απλών ανθρώπων που ξέρουν να τιμούν τους ήρωες και που όταν ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο νιώθουν ρίγη συγκίνησης.
Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος κ. Σιούρλας , ο οποίος τυγχάνει να είναι και βουλευτής Μαγνησίας.
Τα στεφάνια που καταθέσαμε ήταν κι αυτά λιτά αλλά έκλιναν μέσα τους άπειρη τιμή και ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ήρωες. Νιώσαμε εκεί ανάταση ψυχής και υπερηφάνεια για τους προγόνους μας.
Ύστερα από τη λαμπρή αυτή σε περιεχόμενο τελετή ο πρόεδρος του Συλλόγου Βελεστινιωτών μας δεξιώθηκε προσφέροντάς μας καφέ και αναψυκτικά.
Για την ιστορία θυμίζουμε τα ονόματα των θυσιασθέντων για την Ελευθερία της Ελλάδας τον Ιούνιο του 1798 στις φυλακές του Βελιγραδίου.
1. Ρήγας Βελεστινλής, ετών 42
2. Ευστράτιος Αργέντης, έμπορος από τη Χίο, ετών 31
3. Αντώνιος Κορωνιός, έμπορος από τη Χίο, ετών 27
4. Ιωάννης Καρατζάς, λόγιος από τη Λευκωσία της Κύπρου, ετών 31
5. Δημήτριος Νικολίδης, ιατρός, από τη Ζίτσα Ιωαννίνων, ετών 32

6. Θεοχάρης Γεωργίου Τουρούντζιας, έμπορος, από τη Σιάτιστα, ετών 22
7. Ιωάννης Εμμανουήλ, φοιτητής της ιατρικής, από την Καστοριά, ετών 24
8. Παναγιώτης Εμμανουήλ, αδελφός του Ιωάννη, υπάλληλος του Αργέντη, ετών 22.
Παραθέτουμε τον χαιρετισμό που απηύθυνε το μέλος του ΔΣ Γιάννης Τσέλιος.

Συμμετέχοντας σήμερα στην εκδήλωση για την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Εθνεγέρτη και επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τα παρακάτω.

Ο Δημήτριος Νικολίδης γεννήθηκε στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων το έτος 1766. Στο χωριό μας έζησε τα παιδικά του χρόνια κι έμαθε τα πρώτα γράμματα. Η τοπική παράδοση διέσωσε ότι ορφάνεψε μικρός από μάνα και πατέρα. Ο θείος του Ζαχαρίας, καλόγερος στο μοναστήρι του Αη- Λια της Ζίτσας ,τον πήρε μαζί του και τον μεγάλωσε και στη συνέχεια φρόντισε να τον στείλει στη Βλαχιά σε μοναστήρι- μετόχι του Αη- Λια της Ζίτσας. Εκεί με τη βοήθεια του ηγούμενου του μοναστηριού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Ο μητροπολίτης Δοσίθεος Φιλίτης, ηπειρώτικης καταγωγής, τον βοήθησε να μεταβεί στη Βιέννη , όπου σπούδασε ιατρική. Παίρνοντας το δίπλωμά του, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βιέννη ασκώντας το επάγγελμα του ιατρού.
Με το Ρήγα, ο Νικολίδης σχετίζονταν από τη Βλαχιά ακόμα, στη Βιέννη όμως συνδέθηκε μ’ αυτόν πολύ και σαν έλαχε να ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση, οι σχέσεις τους έγιναν πιο στενές και πιο εγκάρδιες. Όταν δε ο μεγάλος και ηφαιστειώδης αυτός εθνεγέρτης άρχισε να τον κατηχεί στη Μεγάλη Ιδέα του Λυτρωμού του Γένους , το άδολο αυτό Ζιτσιωτόπουλο, απάντησε πρόθυμα, ολόψυχα και αδίκαστα «παρών» στο προσκλητήριο κι έγινε αφοσιωμένος οπαδός της Μεγάλης Ιδέας και πρόθυμος υπηρέτης της. Εκεί λοιπόν στη Βιέννη ο Ρήγας, ο Νικολίδης και οι γνωστοί απ’ την ιστορία πατριώτες δημιούργησαν τον πρώτο επαναστατικό πυρήνα και κατέστρωσαν τα σχέδια για την οργάνωση και προετοιμασία του μεγάλου και ιερού αγώνα, ενός αγώνα που προμηνύονταν σκληρός και αδυσώπητος, αγώνας ζωής και θανάτου από την έκβαση του οποίου θα κρίνονταν η τύχη της φυλής μας.
Στο έργο αυτό ο Νικολίδης έδειξε μεγάλο και φλογερό ζήλο, αφοσιώθηκε δε ολόψυχα, παραβλέποντας τη λαμπρή επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Σ’ αυτόν ο Ρήγας ανέθεσε τη μετάφραση του βιβλίου «Νέος Ανάχαρσις» του Αββά Μπαρθελεμί, το οποίο είναι ένας ύμνος στην ελληνική αρχαιότητα και το οποίο συνετέλεσε στη δημιουργία φιλελληνικού κλίματος στη Δ. Ευρώπη.
Η σκληρή μοίρα όμως δεν επέτρεψε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το έργο τους. Η αυστριακή αστυνομία μόλις έμαθε τη «συνωμοτική δράση» τους, τους έπιασε και τους φυλάκισε. Οι απολογίες τους διεσώθησαν στα αρχεία της αστυνομίας της Βιέννης και δημοσιεύτηκαν από το Φιλέλληνα Γάλλε καθηγητή Αιμίλιο Λεγκράν, μεταφράστηκαν δε από τον ιστορικό Σπύρο Λάμπρου. Το τέλος γράφτηκε στις φυλακές Βελιγραδίου τον Ιούνιο του 1798.
Αν και είναι αλήθεια ότι πολλές μορφές που έχουν εμπνευστεί από τα ευγενέστερα ιδανικά και που με την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους θρόνιασαν στη συνείδηση του έθνους κι έγιναν σύμβολά του, όπως ο Ρήγας, ο Νικολίδης και οι άλλοι συνεταίροι τους, είναι μορφές πανελλήνιες που η ακτινοβολία τους καταυγάζει απ’ άκρη σ’ άκρη τον ελληνικό ουρανό και στέλνει το γλυκό της φως πολύ μακρύτερα ακόμα, στον ορίζοντα όλης της ανθρωπότητας , γιατί η απήχηση του έργου και της θυσίας τους είναι παγκόσμια.
Τέτοιες λοιπόν ολύμπιες μορφές ασφαλώς δεν εγκλωβίζονται και δεν χωρούν σ’ έναν μικρό και περιορισμένο τόπο, την ιδιαίτερη πατρίδα, αλλά πετούν σαν αετοί , αγκαλιάζουν και κάνουν πατρίδα ολόκληρη την Ελλάδα για την ελευθερία της οποίας αφοσιώθηκαν ολόψυχα και πρόσφεραν και την ύπαρξή τους ακόμα ολοκαύτωμα στο βωμό της κι έγιναν πρωτομάρτυρές της.
Η Ζίτσα σαν γενέτειρα του Νικολίδη δικαιούται να είναι περήφανη και να τον θεωρεί καύχημά της και πραγματικό στολίδι της .

Οι πρόγονοί μας κέρδισαν τις μάχες του πολέμου αλλά κέρδισαν και τις μάχες τις ειρήνης. Στην ειρήνη έκτιζαν Παρθενώνας και με τα έργα τους άφησαν άφωνο όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Ναι κι εμείς είμαστε έτοιμοι σήμερα να πεθάνουμε ,αν χρειαστεί, για την πατρίδα μας και η νεότερη ιστορία αλλά και η πρόσφατη έχει να δείξει πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας απίστευτες. Φτάνει όμως να δείχνουμε τη λεβεντιά μας μόνο στον πόλεμο;
Καταφέραμε να κρατήσουμε τη θέση που μας χάρισε ο Παρθενώνας; Δείχνουμε σήμερα στον κόσμο ότι είμαστε αντάξιοι του πολιτισμού των προγόνων μας; Δημιουργούμε ή μόνον υπερηφανευόμαστε για το παρελθόν; Τι φταίει στ’ αλήθεια;
Φταίμε εμείς; Φταίνε οι εκάστοτε κυβερνώντες;
Φτάσαμε στο σημείο να μετράμε την πρόοδό μας με μέτρο το μικρότερο ή μεγαλύτερο χάος που οι μεν παραδίδουν και οι δε παραλαμβάνουν!
Δεν έχουμε σίγουρα σήμερα σαν μέτρο προόδου το μέτρο της ανάπτυξης, οικονομικής και πολιτιστικής, της ευημερίας , της διαφάνειας.
Φτάσαμε στο σημείο να χειροκροτούμε όποιον δεν κλέβει, όποιον δεν λαδώνεται , όποιον δεν υποσκάπτει, όποιον δεν επιβουλεύεται , λες και αυτές είναι αξίες για χειροκροτήματα. Λες ότι αυτά δεν είναι ηθική υποχρέωση του κάθε ατόμου και μάλιστα αυτών που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις, αυτών που επηρεάζουν εξελίξεις, που χαράζουν γραμμές, που διαφυλάττουν τα δικαιώματα των πολλών. Χειροκροτούμε αυτούς ίσως γιατί δεν βρίσκουμε να χειροκροτήσουμε τους λίγους που ντόμπρα και δυναμικά παλεύουν για τις πραγματικές αξίες.
Σίγουρα όμως αυτοί υπάρχουν αλλά δυστυχώς η φωνή τους κάπου πνίγεται και δεν φτάνει σε μας για να τους χειροκροτήσουμε για να τους πούμε ένα δυνατό μπράβο. Η μόνη σωτηρία θα είναι αν αυτές οι φωνές κάποτε γίνουν πολλές, γίνουν βοή και γίνει συνείδηση όλων των πολιτών αλλά και των Κυβερνώντων ότι ένα Έθνος πάει μπροστά μόνο με χρηστή, έντιμη, υπεύθυνη και αποτελεσματική διοίκηση που θα την εφαρμόσουν και θα την ασκήσουν πολιτικοί έντιμοι, δουλευταράδες και ικανοί. Πολιτικοί με μόνη φιλοδοξία τους να τιμηθούν κάποτε με ένα δάφνινο στεφάνι για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στο Έθνος.
Ένα έθνος πάει μπροστά όταν αυτοί που κυβερνούν έχουν πίσω τους πολίτες υπεύθυνους και εργατικούς. Οι επερχόμενες γενιές θα έχουν να τιμήσουν κι αυτοί ήρωες του πολέμου, να τιμήσουν παλικάρια που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Θα έχουν όμως να τιμήσουν ήρωες της ειρήνης, ήρωες που παρέδωσαν μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που παρέλαβαν. Θα έχουν να τιμήσουν ήρωες που ανάλωσαν τη ζωή τους για να χτίσουν μια Ελλάδα με τους πολίτες της να έχουν φιλοδοξίες για τον τόπο τους, να έχουν αξίες, να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, να βάζουν στόχους ευγενείς και υψηλούς , να νιώθουν βαθιά την υποχρέωση για τις επερχόμενες γενιές.

Τη θέση που μας ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη θα την κατακτήσουμε μόνο με σοβαρή δουλειά για ανάπτυξη και πρόοδο. Και όταν πια ανέβουμε το σκαλοπάτι αυτό, έχοντας πίσω και την ιστορική μας παράδοση, τότε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την υποστήριξη και το σεβασμό όλων των λαών.
Ο τόπος αυτός έχει ανάγκη από σύγχρονους Εθνεγέρτες . Εθνεγέρτες της ειρήνης. Ο λαός μας έχει φιλότιμο, πλάθεται, πείθεται, ακολουθεί αν βρεθούν οι κατάλληλοι τους οποίους θα πιστέψει και θα τους εμπιστευθεί. Δεν είναι εύκολο να ξεπηδήσουν σήμερα έτσι απλά νέοι Εθνεγέρτες που θα συνταράξουν στ’ αλήθεια το λαό. Γι’ αυτό ας πούμε στους εκάστοτε κυβερνώντες, ας αναλογιστούν τις ευθύνες που μόνοι τους θέλησαν να αναλάβουν, ας μπουν μπροστά και με το σάλπισμα του Θούριου ας πείσουν το λαό ότι από εδώ και πέρα ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τους στόχος είναι να πάει μπροστά αυτός ο τόπος και τότε θα ιδούν ότι ο λαός θα τους κατανοήσει , θα τους ακολουθήσει και θα κάνει κι αυτός τη δική του επανάσταση για τις λαθεμένες αξίες, τους λαθεμένους στόχους, τις λαθεμένες νοοτροπίες


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2005

Κυριακη ..... 1

Κυριακη παλι σημερα και βρισκομαι ξανα στον υπογιστη για την ανανεωση του
site. Δεν ξερω αλλα τις κυριακες προτιμω να μενω στο χωριο τωρα,βεβαια ηταν ευκαιρια λογο 3ημερου να την κανουμε αλλα τελικα εμεινα.η φωτογραφια που εστειλα την προηγουμενη κυριακη δεν νομιζω οτι μπορει να ξαναεπαναληφθη τουλαχιστων προς το παρον γιατι το αυτοκινητο που υπαρχει σε κυκλο(του συγχωριανου μας που πουλουσα τα εργαλεια,Αλεξιου)
εμαθα οτι του το κλεψανε καποια μερα μες την εβδομαδα μαζι με το εμπορευμα.Κριμα ....
ηταν κλασικα καθε κυριακη εξω απο την καλιθεα το ειχα συνδιαση οτι βλεποντας αυτο το αυτοκινητο ειναι κυριακη.Τωρα λεω να παω μια βολτα μεχρι το μυλο ειναι οτι πρεπει νομιζω μεσημεριατικα το ποταμι,αν υπαρχει ορεξη μετα μπορει να συνεχισω τις σκεψεις μου και τα νεα απο το χωριο,

Βραζιλια - Ελλαδα

Λιγο πριν αρχισει ο αγωνας με τη Βραζιλια
και στο χωριο ειναι πολλοι σε αναζητηση χωρου οπου θα μπορεσουν να παρακολουθησουν το ματς,η μερα θυμιζει λιγο euro2004.
Σημερα μετα απο καποιες μερες εβρεξε λιγο το μεσημερι αυτο βεβαια δεν ηταν και το καλυτερο για καποιους και αυτοι ειναι οι κτηνοτροφοι που ειχαν κομμενα χορταρια ,τι να κανουμε ομως δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα,
Βασικα σημερα ειχα σκοπο στην ανανεωση του site να βαλω για μια εκδηλωση που εγινε την Κυριακη που μας περασε στην Αθηνα αλλα λογω καποιον προβληματων αυτο θα γινει την επομενη φορα.
Βασικα δεν εχω και κατι αλλο να πω, φτανει και η ωρα του αγωνα και πρεπει να παμε να δουμε που θα καθισουμε .
Βρηκα ενα κειμενο στον Πρωινο Λογο που αναφερετε για την περιοχη μας και λεει για την κατασταση στα λατομεία.να πω την αληθεια δεν μου περασε ποτε απο το μυαλο πως θα μπορουσαν να γινει κατι ωστε να ειναι ποιο ομορφη η περιοχή μας.
ακολουθει το κειμενο:Τα λατομεία που έκλεισαν στο Νομό Ιωαννίνων
ΠΛΗΓΩΝOΥΝ ΤO ΠΕΡΙΒΑΛΛOΝ Εικόνες σεληνιακού τοπίου, σε Ζίτσα, Καρίτσα, Κληματιά και Γραμμενοχώρια

Πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών για την περιβαλλοντική αποκατάσταση

Σε "κρανίου τόπο" έχουν μετατραπεί τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Ιωαννίνων, εξαιτίας της εξόρυξης μαρμάρου και αδρανών υλικών. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όταν ολοκληρώνουν τις εργασίες τους, δεν προχωρούν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, όπως είναι υποχρεωμένες από την σχετική νομοθεσία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι τεράστιες εκτάσεις να παραμένουν νεκρές και να αποτελούν ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.
Στο Ροδοτόπι, την Ζίτσα, την Καρίτσα, την Κληματιά και τα Γραμμενοχώρια, το τοπίο έχει μετατραπεί στην κυριολεξία σε σεληνιακό, χωρίς καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ευαισθητοποιείται και να επιβάλλει την τάξη.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και ασφαλώς δεν είναι καινούριο είναι μεγάλο. Οι εταιρείες που επί σειρά ετών, έβγαζαν μάρμαρο, από τα σπλάχνα της γης, μόλις ολοκλήρωσαν το έργο τους, άφησαν πίσω τους, μόνο σωρούς από πέτρες. Κανένα ίχνος πράσινου, κανένα ίχνος ζωής. Ορισμένα λατομεία υπολειτουργούν ακόμη, όμως τα περισσότερα έχουν κλείσει εδώ και πολύ καιρό.
Η ευθύνη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών -Νομαρχίας και Περιφέρειας- είναι τεράστια, αφού δεν φρόντισαν να υποχρεώσουν τους εργολάβους να προχωρήσουν στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, σύμφωνα με την μελέτη, βάση της οποίας αδειοδοτήθηκαν. Εύλογες και απολύτως δικαιολογημένες, λοιπόν, είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι γίνονται καθημερινά μάρτυρες, ενός μεγάλου περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Οι συνέπειες που έχουν οι εργασίες εξόρυξης μαρμάρου ή αδρανών υλικών στο περιβάλλον, είναι τεράστιες. Η εκμετάλλευση μη ανανεώσιμων πόρων θα στερήσει τις επερχόμενες γενεές από πολύτιμους πόρους, οι δε δραστηριότητες της βιομηχανίας αυτής καταστρέφουν το περιβάλλον, προκαλώντας διατάραξη του, οπτική ρύπανση του τοπίου, επιπτώσεις στη στάθμη των υπογείων υδάτων.
Οι παλιές εγκαταλελειμμένες εξορυκτικές εγκαταστάσεις και τα μη αποκατεστημένα λατομεία ζημιώνουν το περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο τις ισορροπίες του, κυρίως λόγω των όξινων υδάτων που δημιουργούν.
Η εφιαλτική εικόνα τεράστιων εκτάσεων στο Νομό Ιωαννίνων, αποδεικνύει ότι δεν ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η λειτουργία των λατομείων και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και δεν γίνεται καμία απολύτως αποκατάσταση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα, εθνική νομοθεσία, η επιχείρηση που έχει την εκμετάλλευση, θα πρέπει περιοδικά να προχωρά στην αποκατάσταση του τοπίου και της δασικής βλάστησης, με την εφαρμογή προγράμματος αναδασώσεως, εγκεκριμένο από την δασική αρχή. Εάν αυτό, είναι αδύνατο, λόγω δυσχέρειας του εδάφους, η εταιρία είναι υποχρεωμένη να αναδασώσει έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη. Η μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, συνεπάγεται την επιβολή προστίμων για την αποκατάσταση της ζημιάς του δασικού περιβάλλοντος.
Φυσικά οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στις δασικές υπηρεσίες. Ευθύνες για ελέγχους έχουν η Διεύθυνση Βιομηχανίας, η ΠΕΧΩ και άλλες. Φαίνεται όμως, ότι στην ουσία δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν οι εικόνες των ανοιχτών πληγών στο Νομό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ αυστηρό, για την λειτουργία των λατομείων, είναι και το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προφανώς στην περιοχή μας, όλοι το αγνοούν.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα φρόντιζαν πέρα από κέρδος, να διασφαλίσουν και το περιβάλλον.

Αυτα προς το παρον απο τη Ζιτσα .....
σημερα δεν εχει και φωτογραφια

Κυριακή 12 Ιουνίου 2005

Κυριακή στο χωριό

Κυριακη σημερα, ο καιρος καλος με αρκετη ζεστη μπορεις να πεις
(οχι κανενας καυσωνας) μερικοι πηγαν για τα πρωτα μπανια στις κοντινες παραλιες
αυτο βεβαια δεν σημενει οτι δεν εχει κοσμο
οπως βλεπετε και στη φωτογραφια στην πλατεια ειναι ολα τα αυτοκινητα που βρισκονται μια οποιαδηποτε Κυριακη στο χωριο


Κατι νεο δεν εχω να αναφερω
δειτε αυτα τα site που αναφερονται στη Ζιτσα 1 , Ζιτσα 2

θελω να κανω μια αναφορα για την προηγουμενη Κυριακη 5 ιουνιου
(παγκοσμια ημερα περιβαλοντος) εγινε μια εκδηλωση εδω κοντα
παρουσιαζω το αρθρο οπως το βρηκα απο της τοπικες εφημεριδες* Οικολογικό Φεστιβάλ για τη Δωδωναία Κοιλάδα

Oλοήμερο Oικολογικό Φεστιβάλ "Mη Θεσμικών Φορέων", πραγματοποιήθηκε την Kυριακή, στον Oικισμό της Λυκοστάνης Δωδώνης, με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Περιβάλλοντος.
Tην ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Σύλλογος "Φίλοι της Δωδώνης", η "Πρωτοβουλία Γένοβα 2001" και οι κάτοικοι του Πολυλόφου και του Λύγγου, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε, πέρα από ομιλίες και τοποθετήσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα όπως έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, προβολή οικολογικού ντοκιμαντέρ και θεαματικά παιχνίδια.
Tο περιεχόμενο των εισηγήσεων αφορούσε κυρίως στην υποβάθμιση του τοπίου που έχει προκύψει τελευταία στην ευρύτερη Δωδωναία Kοιλάδα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αποψιλωτικής υλοτόμησης του δάσους της Λυκοστάνης, της ασύμβατης με την Kοιλάδα επιμονής για χωροθέτηση του X.Y.T.A. εκεί, των αδειοδοτήσεων για κοτοστάσια και λατομεία και των άσκοπων διανοίξεων δρόμων μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας.


ετυχε να βρισκομαι και εγω εκει ηταν μια ωραια εκδηλωση
οι φωτογραφιες ειναι απο το φεστιβαλ
οι ομιλητες τα λεγαν πολυ ωραια

ο κοσμος χειροκροτουσε συνεχως

υπαρχαν καλιτεχνες απο διαφορα μερη του κοσμου

και στο τελος εκαναν και διαφορα ακροβατικα με φωτιες

ηταν ενα πολυχρωμο φεστιβαλ νιωθω τυχερος που παραβρεθηκα
πριν ξεκινησω ομως δεν ειχα και πολυ ορεξη σερφαρα στο internet ωσπου επεσα πανω σε αυτο το site
μολις το διαβασα εφυγα κατευθειαν τελικα δεν βγηκα χαμενος
νομιζω οτι καπως ετσι ειναι τα πραγματα καντε το ιδιο και εσεις
εδω σας αφηνω φτανει το σερφαρισμα για σημερα
ειχε και διδαγμα σημερα η ανανεωση του site
τα λεμε .......

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2005

επιτελους ολα καλα με τις φωτογραφιες!!!

μετα απο πολλες προσπαθειες και αφου περασαν 2 μερες χωρις να μπορω να στειλω φωτογραφιες,το προγραμμα που τις στελνω αποφασισε απο μονο του να τις στειλει
και ετσι σημερα εχουμε αρκετες στην αρχη ειναι οι φωτογραφιες με την ομιχλη που θυμιζουν χειμωνα






εδω ειναι το αρθρο απο την τοπικη εφημεριδα




η επομενη φωτογραφια ειναι σημερα το απογευμα απο το cafe του Γιαννη



να μην το παρακανουμε εστειλα αρκετες ελπιζω να σας αρεσαν αυτα προς το παρον

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2005

προβλημα με της φωτογραφιες

Υπαρχει ακομη και σημερα το προβλημα αποστολης φωτογραφιων στο site,
μου εχει χαλασει λιγο τη διαθεση αυτο
γιατι και χτες και σημερα εχω αρκετη ωρα που προσπαθω να δω τη γινετε, αλλα δεν βρισκω ακρη.
Που θα παει ομως θα τη βρουμε τη λυση .
Βασικα υπηρχε ενα κενο στο χτεσινο μηνυμα που εστειλα γιατι δεν ανεβηκε η φωτογραφια με το αρθρο απο την εφημεριδα αλλα το διορθωσα σημερα
αυτο λοιπον προς το παρον
τωρα να δουμε αν τα καταφερω με τις φωτογραφιες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2005

τίποτα νέο

Βλέποντας η τηλεόραση να έχει επανάληψη τους αγώνες της εθνικής από πέρσι
στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα είχε τον αγώνα με την Ισπανία
(περσινά γλυκά σταφύλια)
κάθησα με όρεξη να παρακολουθήσω,
αλλά μετά από λίγο βαρέθηκα, μάλλον
ήταν ότι γνώριζα το αποτέλεσμα άμα δεν είναι και live
o αγώνας δεν το ευχαριστιέσαι. Έτσι είπα να κάνω ανανέωση στο site ,
μιας και βλέπω αρκετό κόσμο να κοιτά σε καθημερινή βάση αν έχω στείλει
κάτι νέο, το μόνο που ακόμη δεν με ευχαριστεί είναι ότι δεν υπάρχει
μια επικοινωνία αναμεσά μας, θα είναι καλύτερα πιστεύω όταν αρχίσει να γίνεται αυτό
στείλτε κανένα σχόλιο ......
Επιτέλους μετά από πολλές μέρες ο καιρός σήμερα δεν μας
κράτησε σε αγωνία για το τι ώρα θα αρχίσει
η καθημερινή μπόρα και όλα αυτά γιατί η βροχή άρχισε από νωρίς το
πρωί και κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι ήταν μια καθαρά
φθινοπωρινή μέρα.
Τώρα το απογευματάκι είναι όλα εντάξει, καθάρισε και είδαμε ηλιοβασιλέμα.
Αυτά ήταν τα νέα του καιρού από το χωριό.
Ξεφυλλίζοντας σήμερα την τοπική εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου
είδα ένα άρθρο το οποίο το παραθέτω όπως είναι πιο κάτω

Ο Αμπελουργικος Συνεταιρισμος Ζιτσας Ευχαριστει

Ο προεδρος του διοικητικου συμβουλιου του Αμπελουργικου συνεταιρισμου
Ζιτσας Νικος Παλιαγκας καθως και τα μελοι του συνεταιρισμου αισθανονται την αναγκη να ευχαριστησουν τοσο το διευθυντη του παραρτηματος του ΕΛΓΑ στα Γιαννινα κ.Ρωσσο
οσο και των υποδιευθυντη κ.Βασιο για την αμεση ανταποκριση τους στο θεμα της καταγραφης των ζημιων που υπεστησαν οι αμπελοκαλλιεργειες απο το χαλαζι.Πραγματικα και οι δυο ηρθαν στη Ζιτσα την ιδια μερα που ειδοποιηθηκαν για τις καταστροφες και απεκτησαν προσωπικη αποψη για την εκταση αυτων .

Το διοικητικο συμβουλιο του αμπελουργικου συνεταιρισμου Ζιτσας


Γενικά όμως δεν μου άφησε καλή εντύπωση και όλο αυτό
γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να δημοσιεύουμε στις εφημερίδες
ευχαριστήριο αν κάποια δημόσια υπηρεσία κάνει σωστά και γρήγορα τη δουλειά της.
Πώς το βλέπετε εσείς ?
Η φωτογραφία που θα στείλω σήμερα ειναι περσινή
αλλά πιστέψτε με ακριβώς έτσι ήταν η μέρα σήμερα με την ομίχλη να έρχεται από χαμηλά
αρκετές φορές την ημέρα.
κάνοντας μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα πάλι κάτι που αφορά το χωριό
(απο πρωινο λογο)
EΛΛHNIKH ETAIPEIA ΠPOΣTAΣIAΣ AYTIΣTIKΩN ATOMΩN (E.E.Π.A.A.)

ΠPOΣKΛHΣH EKΔHΛΩΣHΣ ENΔIAΦEPONTOΣ ΓIA EPΓAΣIA

H Eλληνική Eταιρεία Προστασίας Aυτιστικών Aτόμων (E.E.Π.A.A.) προκηρύσσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για δύο (2) θέσεις εργασίας Eκπαιδευτή/Eκπαιδεύτριας, για το Kέντρο Θεραπευτικής Eκπαίδευσης και Διαβίωσης Aυτιστικών Aτόμων "Eλένη Γύρα", που λειτουργεί στη Zίτσα Iωαννίνων.
Για τις θέσεις αυτές, ζητούνται άτομα με σπουδές, που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και τη φροντίδα ατόμων με αναπηρία, καθώς και εμπειρία εργασίας σε Mονάδα Παροχής Yπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία, κατά προτίμηση σε άτομα με αυτισμό ή άλλη νεροψυχιατρική διαταραχή. Για την επιλογή του Eκπαιδευτή / της Eκπαιδεύτριας θα συνεκτιμηθούν γνώσεις νοσηλευτικής φροντίδας εργαστηριακών απασχολήσεων, H/Y ή ό,τι άλλο ο υποψήφιος / η υποψήφια θεωρεί χρήσιμο για την ενίσχυση της υποψηφιότητάς του/της.
Mε αυτά υπόψη, καλούμε όσους/όσες ενδιαφέρονται για αυτές τις θέσεις εργασίας, να υποβάλλουν στη Διεύθυνση της Στέγης Aυτιστικών Aτόμων "Eλένη Γύρα", Zίτσα Iωαννίνων, T.K. 440 03, τηλ/φαξ: 26580-23497-8 έως τις 30 Iουνίου 2005, σχετική αίτηση, με επικολλημένη σε αυτήν φωτογραφία, βιογραφικό σημείωμα, συνοδευόμενο από αποδεικτικά στοιχεία σπουδών, εμπειρίας από προηγούμενη εργασία, συστατικές επιστολές και χειρόγραφη επιστολή προς την E.E.Π.A.A., με την οποία να εξηγούν το ενδιαφέρον τους για αυτή την εργασία.
H επιλογή θα γίνει από Eπιτροπή και ύστερα από συνέντευξη.
O πρόεδρος της Eλληνικής Eταιρείας Προστασίας
Aυτιστικών Aτόμων
HΛIAΣ ΠAPIΣHΣ


με αυτά και με αυτά
πέρασε πάλι η ώρα και δεν είπα και τίποτε νέο απο το χωριό
λίγα πράγματα...
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2005

χωρίς τίτλο !!!

Πέμπτη βράδυ 2 Ιουνίου η βροχή συνεχίζεται, όχι βέβαια με την ίδια ένταση όπως νωρίς το απόγευμα( που έριξε και λίγο χαλάζι σε αρκετά μεγάλο μέγεθος από ότι συνήθως).Το κρύο είναι αρκετό για την εποχή, μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η βροχή, η οποία είναι σε καθημερινή βάση,έτσι με όλα αυτά κάθισα μέσα σήμερα να κάνω μια ανανέωση στο site μου.Ωρα τωρα προσπαθω να θυμηθω κατι αξιολογο που να συνεβη στο χωριο αλλα δεν βρισκω κατι ιδιαιτερο μονο κατι λιγα: χτες ηταν η τελευταια μερα που μπορουσαν οι αμπελοπαραγωγοι να δηλωσουν την καταστροφη που παθαν απο το πρηγουμενο χαλαζι.(τωρα αν χρειαστουν να το ξανακανουν και για το σημερινο δεν γνωριζω)
Οι εξετασεις στο σχολειο συνεχιζονται κανονικα οι μαθητες καθε μερα μολις τελειωνουν το γραψιμο ειναι αισιοδοξοι οτι εχουν γραψει παρα πολυ καλα(αυτα συνηθως πριν βγουν τα αποτελεσματα) και ετσι επιβραβεύουν τον εαυτο τους πηγαινοντας για καφε ολοι μαζι.
Εχει κανα 2 βδομαδες που εχει ανοιξει και ο Τασος ετσι μεγαλωνει η ποικιλια φαγητων που μπορεις να βρεις στο χωριο.Η Ρουγα γεμιζει καθε βραδυ κοσμο ειναι το ποιο πολυσυχναστο κοματι του χωριου τις βραδυνες ωρες που ολοι ψαχνουν να δουν τι θα φανε και ειναι αρχη ακομη του καλοκαιριου,αργοτερα θα εχουμε κυκλοφοριακο προβλημα σε αυτο το σημειο του χωριου νομιζω !!
Κανοντας μια μικρη αναζητηση στο διαδικτυο μηπως βρω κατι ενδιαφερον για το χωριο,βρηκα κατι λιγα σε ενα τοπικο site ειδησεων, που αφορα βελτιωσεις δρομων,θα ειναι παρα πολυ καλο για το χωριο οταν με το καλο τελειωσουν ολα αυτα τα εργα που εχουμε δει να ανακοινωνονται κατα διαστηματα ,ποιο κατω παραθετω το αρθρο οπως το βρηκα: Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά την τελευταία του συνεδρίαση, ενέκρινε την κατασκευή νέων έργων βελτίωσης του Επαρχ. Οδικού Δικτύου, συνολικού ύψους 1.554.102 ευρώ.Βελτίωση - ασφαλτόστρωση ε.ο. Ζίτσα - Λιγοψά (Δήμος Ζίτσας - Δήμος Εκάλης), 150.000 ευρώ.Καλο ετσι.
Στην ποιο κατω ηλεκτρονικη διευθηνση
θεογεφυρο
θα δειτε την καλυτερη φωτογραφια που εχετε δει ποτε απο το θεογεφυρο
πραγματικα φοβερη !!!!!

Τελικα περασα αρκετη ωρα κανοντας την ανανεωση στο site, νομιζω οτι εχει σταματηση και η βροχη εξω τωρα τωρα πρεπει να διαλεξω και μια φωτογραφια
(εγινε συνηθεια να στελνω και μια)
Προχτες ειχε ωραιο ηλιοβασιλεμα και ετσι πηγα μεχρι το μοναστηρι και τραβηξα την ποιο κατω η οποια εχει ωραια χρωματα ,νομιζο θα σας αρεσει


αυτα προς το παρον απο το χωριο .....