Σάββατο 27 Μαΐου 2006

"Γεύσεις καρδιάς" από τη Ζίτσα

* "Γεύσεις καρδιάς" από τη Ζίτσα, με τη φροντίδα της Βούλας Λεοντίδη - Πλάτωνα
Το βιβλίο με τις παραδοσιακές συνταγές παρουσίασε ενώπιον πυκνού ακροατηρίου η κ. Φωφώ Λαγίδου - Νούσια

Στην αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ (Στοά Σάρκα), μπροστά σε πυκνό ακροατήριο, έγινε η παρουσίαση (24/5) του βιβλίου της Βούλας Λεοντίδη - Πλάτωνα: "Γεύση καρδιάς" με παραδοσιακές συνταγές εδεσμάτων από τη Ζίτσα.
Την παρουσίαση έκανε με γλαφυρότητα η κ. Φωφώ Λαγίδου - Νούσια.
Η συγγραφεύς του βιβλίου ύστερα, με σύντομη προσλαλιά, που άγγιξε όμως τις καρδιές των παρισταμένων, αναφέρθηκε στα κίνητρα που την οδήγησαν στη συγγραφή των γαστρονομικών συνηθειών της πατρώας γης, ευχαριστώντας όλες κι όλους εκείνους από τη Ζίτσα, "που άνοιξαν την καρδιά τους και θυμήθηκαν κι αναπόλησαν και διηγήθηκαν ζυμώματα, μαγειρέματα, φουρνίσματα" και τη συνέδραμαν έτσι στη συγκέντρωση της ύλης του βιβλίου της.
Ακολούθησε ύστερα μικρή δεξίωση, που έδωσε τη δυνατότητα στους παρισταμένους να γευθούν πίτες κι άλλα νόστιμα ζιτσιώτικα εδέσματα, με τη συνοδεία ζιτσιώτικου κρασιού από το Κτήμα Γκλίναβος.
Στο βιβλίο της η συγγραφεύς με λόγια πυκνά και κατανοητά εκθέτει όλο εκείνο το υλικό των μαγειρικών συνταγών, που δημιούργησαν οι διατροφικές συνήθειες στη Ζίτσα με φαγητά και γλυκίσματα, τόσο της καθημερινότητας, όσο και των γιορτινών ημερών.
Το υλικό αυτό η συγγραφεύς με το βιβλίο της το παραδίδει στις νεώτερες γενιές, που καθώς οι γενιές αλλάζουν, θα κινδύνευε αλλιώς να χαθεί κάτω και από την επίδραση της εξευρωπαϊσμένης τυποποιημένης σύγχρονης κουζίνας.
Δεν είναι η μοναδική φορά, που η Βούλα Λεοντίδη - Πλάτωνα αναλώνεται σε δημιουργικές ποικίλες δραστηριότητες γύρω από τη Ζίτσα και όχι μόνο.
Όλες αυτές οι δραστηριότητές της κι όσες άλλες επιφυλάσσει προφανώς για το μέλλον, δικαιωματικά την κατατάσσουν στα πρόσωπα εκείνα, που διακρίνονται επάξια για θετική προσφορά στη Ζίτσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΥΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»