Σήμερα ακόμα και τα πεντάχρονα παδιιά έχουν πάρει μυρωδιά τι εστί περιβαλλοντική καταστροφή. Γνωρίζουν οτι μέσω των δέντρων και της φωτοσύνθεσης διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα οξυγόνο και απορροφάται διοξέιδιο.
Βέβαια στη Ζίτσα δεν λείπει το πράσινο. Αυτό που φαίνεται οτι λείπει είναι η νοημοσύνη και σίγουρα η περιβαλλοντική αγωγή, και η ευαισθησία για πτην προστασία και τη φροντίδα του περιβάλλοντος.
Για να εξηγήσω, η έλλειψη νοημοσύνης συνίσταται στο γεγονός οτι επειδή η περιοχή διαθέτει ευτυχώς πράσινο, κάποιοι θεωρούν οτι αυτό τους φτάνει. Και δεν μπορούν να αντιληφθούν οτι πουθενά τα δέντρα δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται πάντα περισσότερα. Γι’ αυτό και προστατεύονται Θεωρητικά όπως φαίνεται γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η αδιαφορία του δασαρχείου και των αρχών της περιοχής για το έγκλημα της Καρίτσας.
Αυτό που η φύση με υπομονή δημιούργησε επί 50-60 χρόνια, ο πευκώνας της Καρίτσας και σήμα κατατεθέν του χωριού, ποιά φωτισμένα μυαλά, πιά αστροπελέκια αποφάσισαν εν μια νυκτί να καταστρέψουν;
Με ποιά λογική;
Πριν 10 ημέρες ήρθα στη Ζίτσα. Μπαίνοντας στην Καρίτσα έπαθα το πρώτο σοκ, αντικρύζοντας το φαλακρό τοπίο με διάσπαρτες τις ντάνες από πλάκες πεζοδρομίου που θα κοσμήσουν πλέον τη διευρυμένη πλατεία, την οποία ομολογουμένως τόσο ...ανάγκη είχε η Καρίτσα! Θύμωσα.
Το δεύτερο σοκ, ήταν η απάντηση που έλαβα στην ερώτηςη «γιατί κόπηκαν τα δέντρα;» Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα δέντρα κόπηκαν γιατί είχαν στραβώσει από τον αέρα και υπήρχε κίνδυνος να πέσουν και να προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα π.χ. σε παιδιά που θα έπαιζαν στις κούνιες. Και θύμωσα ακόμα περισσότερο.
Κανείς δεν σκέφθηκε –αναρωτιέμαι- οτι:
1. θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι κούνιες για παράδειγμα στο χώρο του προαυλίου του παλαιού δημοτικού που βρίσκεται απέναντι.
2. θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη υποστήριξης των δέντρων που μπορεί να είχαν γύρει από τον αέρα. Εχει γίνει άεπιρες φορές σε ανάλογες περιπτώσεις.
3. Σε κάθε περίπτωση, πριν κοπούν δέντρα εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να σωθούν. Ακόμα και δέντρα άρρωστα, σώζονται με φροντίδα και προσπάθεια.
Ήθελε πολύ μυαλό για να βρισκόταν μια τέτοια λύση;
Το εντυπωσιακό κι αν είναι αληθές απογοητευτικό, είναι οτι όπως μου μεταφέρθηκε, οι κάτοικοι της Καρίτσας συμφώνησαν –λέει- στο κόψιμο των δέντρων.
Αν είναι αλήθεια, τότε το ηλεκτροπρίονο σίγουρα διαθέτει μεγαλύτερη νοημοσύνη απ’ όλα τα μυαλά μαζί των «υπευθύνων».
Είναι θέμα παιδείας.
Αλλοίμονό μας....
ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Ν. ΚΟΝΤΟΝΙΚΑ
2 σχόλια:
Συμφωνώ απολύτως με όλες τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις του άρθρου. Αυτά ακριβώς, ήταν και όσα εγώ ένιωσα βλέποντας τα κομμένα δέντρα και καθε φορα μου γεννάται η ιδια ακριβώς απορία ως προς τη "χρησιμότητα" της πλατείας στην Καρίτσα, που προφανώς έχει ζηλέψει και θέλει να φτάσει σε μέγεθος αυτή του Συντάγματος...
Θα συμφωνήσω & εγώ με την απόψεις των παραπάνω.
Αυτή δυστυχώς είναι η ελαφρότητα & η ανωριμότητα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος θέματα της φύσης γενικότερα.
Δημοσίευση σχολίου