Τα νέα της Ζίτσας

Nέα - σκέψεις - απόψεις - φωτογραφίες από τη Ζίτσα ατάκτως ειρριμμένα

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Νέα από το Δήμο Ζίτσας ...

Από αυτό το τεύχος της εφημερίδας εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη για να έχετε όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση για τα συμβαίνοντα στο νέο Δήμο Ζίτσας. Η ίδια ενημέρωση θα παρέχεται για τους χρήστες του Internet και από την ιστοσελίδα «Τα νέα της Ζίτσας». Η παρουσίαση των θεμάτων θα γίνεται κατά χρονολογική σειρά που συνέβησαν και με αντικειμενικότητα, χωρίς τις παραταξιακές επιρροές που εύλογα υπάρχουν στον καθένα από εμάς.

Στο πρώτο Δημ. Συμβούλιο που έγινε στις 2-01-2011 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου του Δημ. Συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής (παλιάς Δημαρχιακής) και της επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου εξελέγη ο κ.Παν. Παππάς με αντ/δρο τον κ .Κολιό Παναγιώτη της παράταξης του κ.Βλέτσα και γραμ/τέας ο κ.Παππάς Μάνθος της παράταξης του κ. Βούζα. Επίσης ανακοινώθηκε ότι για τις Δημοτικές ενότητες Ζίτσας, Ευρυμενών και Μολοσσών υπεύθυνος αντιδήμαρχος θα είναι ο κ. Μάντζιος Σπύρος.
Στο δεύτερο Δημ. Συμβούλιο που έγινε στις 14-01-2011 ο κ. Δήμαρχος μας ανακοίνωσε ότι από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας πληροφορήθηκε ότι η Μαθητική Εστία Ζίτσας λειτουργεί για τελευταία χρονιά και ότι ο Δήμος θα πρέπει να προτείνει τρόπους αξιοποίησής της. Το θέμα αυτό βεβαίως θα πρέπει να μας απασχολήσει σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ζίτσας. Η δημοτική αρχή έφερε ως θέμα συζήτησης τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που έχουν καθοριστεί για το Δήμο Ζίτσας από το Υπουργείο Οικονομικών. Διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις και ιδίως στη Ζίτσα ,Ελεούσα ,Βουνοπλαγιά, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές πράγμα σπανιότατο γιατί συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Το θέμα κρίθηκε σοβαρό γιατί θα έχει δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις σε όλους τους κατοίκους που εντός του Δήμου θα προβούν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου(πώληση ή αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή κ.τ.λ.) Συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή η οποία εισηγήθηκε τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η εισήγηση έγινε απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, διαβιβάστηκε αρμοδίως και κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές του νομού και στην Πανηπειρωτική. Το Δημ. Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ και του ΧΥΤΥ σε τοποθεσία του Δήμου μας.
Το τρίτο Δημ. Συμβούλιο της 31ης-01-2011 ήταν το τελευταίο που έγινε στην έδρα του Δήμου λόγω έλλειψης κατάλληλης αίθουσας. Τα επόμενα Δημ. Συμβούλια θα γίνονται στις Καρυές σε κατάλληλο χώρο. Σ΄αυτό το Δημ. Συμβούλιο συζητήθηκε το προεδρικό διάταγμα «περί χαρακτηρισμού της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδος ν.Ιωαννίνων ως περιοχή οικοανάπτυξης με περιφερειακή ζώνη προστασίας, και καθορισμός χρήσεων γης όρων και περιορισμών δόμησης». Το πρ/κό διάταγμα απερρίφθη με πλειοψηφία. Η παράταξη «Συμμαχία Πολιτών» του κ. Βούζα διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να κρατήσουμε αυτά με τα οποία συμφωνούμε και να προτείνουμε αλλαγές. Ακόμη ζήτησε περισσότερη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες. Ακόμη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι υπεύθυνοι συγγενείς των νεκρών είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν όλα τα υλικά εκταφής. Εάν δεν υπάρξει αίτηση για παράταση της ταφής πέραν της 5ετίας θα επιβάλλονται πρόστιμα 100€ για το 6ο και 7ο έτος κατ’ έτος, πέραν του 7ου έτους 700€ κατ’ έτος και πέραν του 10ου έτους 750€ κατ’ έτος. Ψηφίστηκε ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου. Στον κανονισμό αφού περιγράφονται οι υποχρεώσεις του Δήμου και των δημοτών προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα. Θα αναφέρω τα πιο συνηθισμένα: Τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους 100€. Κατάληψη δημοτικών χώρων με ογκώδη απορρίμματα χωρίς την έγκριση του Δήμου 200€. Μη ελαχιστοποίηση του όγκου των κουτιών με πίεση 100€. Μη τήρηση καθαριότητας δημοτικών χώρων χρησιμοποιουμένων από επιχειρήσεις 200€. Αυθαίρετη ρίψη διαφημιστικών εντύπων, τοποθέτηση αυτοκόλλητων, αεροπανώ κ.τ.λ. σε χώρους που απαγορεύεται 200€. Εναπόθεση νεκρών ή ζωντανών ζώων (κουταβιών, γατιών, κοτόπουλων κ.τ.λ.) στου κάδους 500€. Ρύπανση με οποιονδήποτε τρόπο Δημοσίων και Δημοτικών κτηρίων 500€. Ψηφίστηκε ο κανονισμός ύδρευσης στον οποίο προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται παρεμβάσεις στο δίκτυο διανομής νερού και στα υδρόμετρα χωρίς την άδεια του Δήμου. Η καταμέτρηση στη Δημοτική Ενότητα Ζίτσας θα γίνεται ανά 4μηνο με πάγιο 20€ ετησίως και χρέωση 0,40€ το κυβικό μέτρο.
Στο Δημ. Συμβούλιο της 17ης-02-2011 ψηφίστηκε η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, υποχρεωτική για Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων. Ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός-συμβουλευτικός προς το Δημ. Συμβούλιο για το αναπτυξιακό, επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα, για τοπικά προβλήματα και για αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου προτείνοντας λύσεις και αξιοποίηση δυνατοτήτων. Στη διαδικασία διαβούλευσης μπορεί να πάρει μέρος κάθε πολίτης κάνοντας προτάσεις μέσω διαδικτύου ή με επιστολή τις οποίες ο Δήμαρχος ως πρόεδρος της επιτροπής υποχρεούται να παρουσιάσει στην ολομέλεια της επιτροπής. Από τη Δημ. Ενότητα Ζίτσας στην επιτροπή συμμετέχουν: Ο κ. Λάμπρος Δρόσος ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής, ο κ. Πράσσος Αναστάσιος ως πολίτης, ο κ. Κώστας Καραμπίνας ως εκπρόσωπος των αμπελουργών, ο κ. Παντούλας Γεώργιος ως εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων Γυμνασίου –Λυκείου Ζίτσας, η κ. Τζάλλα-Βεκρή Άρτεμις ως εκπρόσωπος πολιτιστικού Συλλόγου Πρωτόππαπα και ο κ.Μπράγιας Φώτης ως εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου Καρίτσας. Η εκπροσώπηση στην επιτροπή είναι αναλογική του πληθυσμού της κάθε Δημ. Ενότητας. Καθορίστηκαν τα τέλη καθαριότητας –ηλεκτροφωτισμού που για τις κατοικίες είναι 0,52€ ανά τ.μ. και για τις επιχειρήσεις (καταστήματα ,βιοτεχνίες κ.τ.λ.) 1€ ανά τ.μ. Καθορίστηκαν τα τέλη βοσκής σε 0,30€ ανά κεφαλή σε κοπάδια με περισσότερα από 50 μικρά ζώα. Καθορίστηκαν τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων σε 3€ ανά τ.μ ετησίως .Για όσους οικοδομούν 3€ ανά τ.μ. μηνιαίως. Για χρήση πεζοδρομίων ως προσθήκη καταστήματος 6€ ανά τ.μ. μηνιαίως. Το τέλος ακίνητης περιουσίας Τ.Α.Π. θα είναι 0,25‰ επί της αξίας του ακινήτου. Καθορίστηκε τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καφενείων, εστιατορίων κ.τ.λ.
Στο Δημ. Συμβούλιο της 28ης-02-2011 αποφασίστηκε η συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. σε ένα νέο Νομικό πρόσωπο και ορίστηκε το Δ/κό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε η συγχώνευση των κοινωφελών επιχειρήσεων του Δήμου σε μία. Αποφασίστηκε η συγχώνευση των σχολικών επιτροπών σε δύο(2) , μία για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μία για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παραπάνω συγχωνεύσεις έγιναν σε εφαρμογή του νόμου 3852/2010(Καλλικράτης). Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε το Δημ. Συμβούλιο ότι το χρέος του Δήμου είναι 1.900.000€ για έργα, 1.300.000€ για προμήθειες και άλλα μικρότερα ποσά για διάφορες υποχρεώσεις.
Βεβαίως στα προαναφερθέντα Δημ. Συμβούλια δεν συζητήθηκαν μόνον τα θέματα που αναφέραμε. Συζητήθηκαν και δεκάδες θέματα ρουτίνας που αφορούσαν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου. Επειδή η εφημερίδα απευθύνεται στους Ζιτσαίους όπου και αν βρίσκονται θεωρήσαμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε θέματα που αφορούσαν στη Δημοτική Ενότητα Ζίτσας.

Επιμέλεια: Κώστας Καραμπίνας
 
web page hit counter eXTReMe Tracker
online